Schepen van Vlaams Karakter Hamid Akaychouh (CD&V) tikt firma op de vingers voor eentalig Franse folder: “Duidelijk maken dat zij ons moeten helpen”

 ZAVENTEM / SINT-STEVENS-WOLUWE - 

Het gemeentebestuur heeft op aanzet van Vlaams Belang bij diepvriesfirma Picard haar beklag gedaan omdat ze een eentalig Franse reclamefolder heeft verspreid in Sint-Stevens-Woluwe. Naar de vestiging in Sint-Stevens-Woluwe wordt daarbij ook nog eens verwezen als zijnde gelegen in “Brussel”.

 Vlaams Belang Zaventem spreekt over de “zoveelste provocatie”. “De directie houdt haar wensen klaarblijkelijk voor werkelijkheid”, zegt Ludo Monballiu (Vlaams Belang). “In de winkel worden de klanten in het Frans aangesproken en de kennis van het Nederlands van het personeel is armtierig. We hebben ons ongenoegen aan de firma overgemaakt. Wij vragen een actiever optreden van dit gemeentebestuur. Nieuwkomers moeten beter geïnformeerd worden en de dienst bevolking moet nog meer laten blijken dat het Nederlands de enige officiële taal is. Dit geldt zeker voor firma’s of handelaars die zich in Zaventem willen vestigen.”

 “Ik heb contact opgenomen met de firma Picard”, zegt schepen van Vlaams Karakter Hamid Akaychouh (CD&V). “Ik heb hen erop gewezen dat Zaventem een Vlaamse gemeente is en dat de voertaal dan ook het Nederlands is. Ze zeggen dat er sprake is van een misverstand en hebben zich verontschuldigd.”

Geen stok achter de deur

Akaychouh heeft ook om een onderhoud gevraagd. “Ik wil aan tafel zitten om een aantal zaken duidelijk te maken en ervoor te zorgen dat dezelfde fout niet meer gemaakt wordt in de toekomst. Vroeger was ons standpunt om gewoon een brief te schrijven vanuit het college. Maar als ze die toch niet begrijpen, heeft dat weinig zin. Ik ga hen duidelijk maken dat ze ons moeten helpen om het Vlaams karakter te vrijwaren. Door zulke folders te verspreiden wordt al het werk vanuit de gemeente op dat vlak teniet gedaan. Brussel blijft nu eenmaal duwen. Omdat ook blijkt dat mensen in het bedrijf enkel Frans spreken willen we hen vanuit de gemeente ook leiden naar instanties waar ze Nederlands kunnen leren.”

“De wetgeving geeft ons overigens in zulke gevallen ook geen stok achter de deur om echt hard op te treden. We zijn in zekere zin onmachtig als gemeentebestuur en kunnen dan ook enkel in dialoog gaan. Ik ga dit dan ook nog eens aankaarten bij bevoegd minister Ben Weyts.”

 

Lees de reacties ()
Lees de reacties () Verberg reacties