Zaventem schaft bouwbelasting voor scholen af


woensdag, 23 november, 2016
Zaventem schaft bouwbelasting voor scholen af

Persbericht

Op voorstel van schepen van Financiën Bart Dewandeleer (CD&V) heeft de gemeenteraad de vrijstelling van de bouwbelasting voor scholenbouw goedgekeurd. Het eerstvolgende project dat van de afschaffing van de bouwbelasting zal kunnen genieten, is de Vrije Basisschool in Sterrebeek. Het zal gaan om een 8.000 euro die de school niet zal moeten betalen.

“We willen hiermee het beleid van Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits versterken. Zij zorgde ervoor dat er voortaan slechts 6% BTW dient betaald te worden voor scholenbouw. Met onze vrijstelling van bouwbelasting geven we de Zaventemse scholen nog een extra duw in de rug”, zegt schepen van Financiën Bart Dewandeleer (CD&V).

De gemeentescholen dienden al geen bouwbelasting te betalen. Nu wordt er ook voorzien in een vrijstelling voor vrije scholen en scholen van het Gemeenschapsonderwijs (GO!). Ook private investeerders of non profit organisaties zoals kerkfabrieken die scholen verhuren aan inrichtende machten krijgen de vrijstelling als zij de scholen de garantie geven op een langlopend huurcontract van minstens 9 jaar.

 Er worden veel scholen gebouwd in de gemeente Zaventem. In oktober werd de nieuwe technologiecampus in de Hoogstraat geopend door het ZAVO, een project van “Scholen van Morgen”. In de lente van 2017 zal de nieuwe gemeentelijke basisschool Hoek geopend worden. Samen zijn ze goed voor een investering van 17 miljoen euro. Het eerstvolgende bouwproject dat zal kunnen genieten van de afschaffing van de bouwbelasting zijn de nieuwe schoolgebouwen die de Vrije Basisschool van Sterrebeek zal bouwen aan de Kerkdries.

 Het nieuwe schoolgebouw in Sterrebeek wordt gebouwd waar nu het oude Kloostergebouw staat. Het gebouw telt 2 verdiepingen. Op het gelijkvloers komt een turnzaal en een polyvalente zaal (samen ca. 300 m²). Op de eerste verdieping komen drie klaslokalen (samen ca. 200 m²). Het totale bouwvolume bedraagt ruim 3.000 m³. De Vrije Basisschool zal binnenkort de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning indienen.

 

Persinformatie

Bart Dewandeleer (CD&V), Schepen van Financiën, Gemeente Zaventem

bart.dewandeleer@zaventem.be                                                                                   GSM:   0499 86.51.62