Sterrebeeks zonevreemde bos voor altijd beschermd


dinsdag, 9 mei, 2017
Sterrebeeks zonevreemde bos voor altijd beschermd

 

Het schepencollege van Zaventem start op vraag van de Vlaamse overheid het openbaar onderzoek op voor de permanente bescherming van zonevreemde bossen in de  gemeente. In de gemeente Zaventem gaat het over 2 percelen bos die op de kaarten van Vlaanderen ingekleurd zijn als “Meest Kwetsbaar Waardevol Bos”. De percelen zijn gesitueerd in Sterrebeek om en rond het park tussen de Derscheidlaan, de Mechelse Steenweg en de Kleine Geeststraat. Daarnaast is het voor de inwoners van Sterrebeek ook positief dat in de buurgemeente Everberg ook een groot stuk bos beschermd wordt rond de site Huntsman. Dit betekent dat het bos van aan de Bosdellestraat (kerkhof Sterrebeek) richting Everberg langs de onderzijde van de E-40 nu ook permanent beschermd is.

“Ik ben Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege ontzettend dankbaar”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Dewandeleer (CD&V). “Dit prachtig stukje bos is nu voor eeuwig en altijd beschermd. Het bos ligt vlakbij de gemeentelijke speeltuin aan de Vrije Basisschool. Reeds decennia lang hebben de kinderen van Sterrebeek in dit stukje bos gespeeld en ze zullen dat kunnen blijven doen. We moeten elk stuk groen in onze gemeente beschermen”.

Zonevreemde bossen zijn bossen die gelegen zijn buiten de groene bestemmingen: in woongebied, industriegebied, recreatiegebied, landbouwgebied of in een andere niet-groene bestemming. In principe zijn alle bossen, waar ze ook liggen, beschermd door het Bosdecreet. Maar in gebieden die niet bestemd zijn als natuur-, bos- of parkgebied, zijn de bossen minder goed beschermd en dus kwetsbaar. De meest waardevolle van die kwetsbare bossen zijn nu door de Vlaamse regering samen op een kaart gezet.  Binnen de gemeenten loopt nu gedurende 2 maanden een openbaar onderzoek, waarbij burgers en bedrijven kunnen reageren op de bosbescherming.

 De kaart van de “Meest Kwetsbare Waardevolle bossen” (MKWB) kan geconsulteerd worden op het gelijknamige Geoloket (rode gebieden):

https://www.natuurenbos.be/beleid-wetgeving/openbaar-onderzoek/online-geoloket-mkwb

 

Persinformatie

Bart Dewandeleer, Schepen van Ruimtelijke Ordening, Gemeente Zaventem

bart.dewandeleer@zaventem.be                                                                                   GSM:   0499 86.51.62