Persbericht: Aanslagen 22 maart zorgen voor 300.000 euro minderontvangst voor Zaventemse begroting.


zondag, 30 oktober, 2016
Persbericht: Aanslagen 22 maart zorgen voor 300.000 euro minderontvangst voor Zaventemse begroting.

De aanslagen van 22 maart zorgen voor een negatief effect op de begroting van de gemeente Zaventem van 300.000 euro in 2016. Het effect zit voornamelijk op niveau van de verblijfsbelasting, die wordt aangerekend aan bezoekers van de Zaventemse hotels. In 2015 inde de gemeente 1,8 miljoen euro aan verblijfsbelasting. In 2016 zal dit vermoedelijk maar 1,5 miljoen euro zijn.

“Uiteraard is deze budgettaire tegenvaller totaal ondergeschikt aan het menselijk leed dat de families van de slachtoffers is aangedaan”, zegt schepen van Financiën Bart Dewandeleer (CD&V). “We gaan deze tegenvaller trouwens oplossen zonder een effect op de belastingen van onze Zaventemse inwoners. Want ook voor onze inwoners was de emotionele klap enorm, maar ze toonden wel een ongelooflijke veerkracht, zowel op de bewuste dag als in de maanden nadien. Voor 2017 verwachten we wel dat de bezetting van de kamers in de hotels terug zal aantrekken, maar we houden er rekening mee dat het nog een tijdje kan duren eer we terug op het normale niveau zitten”.

300.000 euro minder verblijfsbelasting

De gemeente Zaventem int een verblijfsbelasting per bezette kamer in de Zaventemse hotels. Voor een viersterrenhotel is het tarief 10 euro, voor twee en drie sterren is dat 5 euro. In 2015 zorgde de toeristenbelasting voor 1,8 miljoen euro aan inkomsten voor de luchthavengemeente. Door de aanslagen van 22 maart wordt verwacht dat de inkomsten zullen zakken met 300.000 euro. Het effect van de aanslagen is heel duidelijk zichtbaar in de kamerbezetting van de Zaventemse hotels. Onmiddellijk na de aanslag stortte de kamerbezetting in mekaar. In maart werd een vermindering opgetekend van 24% ten opzicht van de maand maart in 2015. De reële daling in de dagen na de aanslag was uiteraard veel groter. Omdat de aanslag op het einde van de maand werd gepleegd, was het effect op de maand maart nog beperkt. Het reëel effect werd dan ook pas echt zichtbaar in de maand april, waar de kamerbezetting maar liefst 42% lager lag dan dezelfde maand in 2015. Uit de cijfers kunnen we afleiden dat vanaf de zomervakantie het verlies stilaan gereduceerd wordt tot een 10 à 15% in vergelijking met dezelfde maanden van 2015. “De verwachting is dat in 2017 de kamerbezetting zich verder zal herstellen maar of we helemaal terug naar het niveau van 2015 zullen gaan is nog onzeker. Het vertrouwen van de reiziger zal stilaan moeten terugkomen en ook de algemene economische groei ligt in 2017 op slechts 1,2%”, zegt schepen van Financiën Bart Dewandeleer (CD&V).

Persinformatie

Bart Dewandeleer (CD&V), Schepen van Financiën, Gemeente Zaventem

bart.dewandeleer@zaventem.be                                                                                   GSM:   0499 86.51.62